• Effi (Aniara`s Honey Pie ) med eier Silje Steinstø går ca. 1 km spor med liggetid ca. 4 timer med veldig tørt underlag.

  • Effi (Aniara`s Honey Pie )med melding på frittsøk i industriområde. Effi og Silje er også godkjent rednings-ekvipasje i NRH. ( Norske Redningshunder.

  • Effi (Aniara`s Honey Pie) med funn av figurant i skogen under rundering.

Enkel orientering om Brukshundsport

Å drive med brukshundsport er spennende både for hund og fører og er ypperlig egnet for en Flatcoated Retriever. Her får den bruke nesen sin og mange av sine andre medfødte anlegg. Det er like imponerende hver gang en følger etter hunden sin i lina der den ivrig og energisk arbeider seg framover i sporet og plukker opp gjenstandene etter hvert som den finner disse. Like imponerende er det når hunden er ute på rundering og finner den godt skjulte figuranten og den varsler om funn.

Vi lar oss i alle fall imponere hver eneste gang over den fantastiske luktesansen flatcoaten har. Du greier aldri og gjemme deg så godt at hunde ikke finner deg dersom den har den rette motivasjonen og har fått rett opplæring.

I denne lille orienteringen skal vi se litt på klasse D som er begynnerklassen i spor og runderingsgruppen.

Det deles inn i 4 klasser D-C-B-A der kravene økes for hver klasse. Man må oppnå en viss poengsum i hver klasse for å få opprykk til neste, slik at man kan starte i denne klassen. Klasse A er den høyeste med de størtse kravene. I klasse A og B kommer også feltsøk inn som en viktig øvelse. Dette høres kansje litt skremmende ut, men det er det ikke. Uansett hva man driver med så må man lære og krabbe før man kan gå........Oppsøk gjerne nærmeste brukshundklubb så hjelper de deg gjerne i gang.

I begynner klasse (D) skal sporet være ca. 300 meter og ha 2 rette vinkler. Det er et eget spor (Menneskespor) som du går selv og legger ned 3 pinner på størrelse med en langfinger til en voksen mann. Du får anvist hvor og hvordan du skal gå ut sporet. Når sporet er 20 minutter gammelt skal hunde ( i en 15 meter lang sporline) og du følge dette og hunden skal markere eller apportere de 3 pinnene i sporet.En dommer følger etter i sporet og vurderer hvordan du og hunden utarbeider sporet. Sporgruppen har alltid flest deltakere, det er ofte enklere å komme i gang med sportrening.

I rundering(Klasse D) skal hunden søke opp og melde fra om funn av 2 personer som er gjemt i skogen. Man går gjerne på en sti. I klasse D skal lengden på stien være 100 meter og hunden skal søke ca. 50 meter ut til hver side mens du etter hvert avanserer framover på stien.

Dersom man  ønsker å delta i rundering er man avhengig av å ha en gruppe på 3 eller flere personer som man jevnlig kan trene sammen med for å få et brukbart utbytte av treningen. Dessuten trengs det mye trening før man er startklar. Men så er også runderingstrening veldig morsomt og inspirerende for både hund og fører. Etter noen få treningsøkter greier du nesten ikke å holde hunden igjen på vei bort til runderingsløypa, den lærer fort og synes at dette er blant det aller mest morsomste den er med på.

Selvfølgelig er hunden like ivrig på å komme igang når den er på vei til sporoppsøk og starten på et spor. Unn deg den fantastiske opplevelsen det er å gå etter hunden din på spor og å dele den gleden med hunden din som den viser når den kommer mot deg med en pinne den har funnet i sporet.

Å samarbeide med hunden og å se den gleden det er for den når den melder fra om funn av en person som er godt gjemt ute i skogen når man trener rundering, vil også gi deg den samme gleden og beundring av hundens evner og kapasitet.

I tillegg til sporet i Sporgruppen og runderingen i Runderingsgruppen er det førgende lydighetsøvelser i begge grupper i klasse D, Lineføring, Gå foran i line, fri ved foten, dekk under marsj, innkalling, apportering, hopp over hinder.

REGELVERK m.m. Hele regelverket for alle klasser med detaljert forklaring på hvordan øvelsene skal utføres finner du på linken www.norsk-brukshundsport.no

Dersom noe i denne korte orienteringe om Brukshundspor og Rundering kan virke interessant for deg, skal du bare ta kontakt med en hundeklubb eller brukshundklubb, du er alltid velkommen og på hundeklubben vil de helt sikkert hjelpe deg i gang........